ANRETT PÅ FORHÅND

Spekemat og ferske påleggsvarer har den fordel at anretning på fat eller tallerken kan gjøres i god tid før måltidet slik at vertskapet er avslappet når gjestene kommer. Sett anretningen kjølig hvis den skal oppbevares mer enn en time eller to før servering. På tur; Spekemat holder seg lenge uten kjøling, ta det med på stranden, fjellet eller skogstur.

MENGDEBEREGNING

Dersom spekematen / ferskvarene serveres som hovedrett, eller alene, beregn ca 150 g pr person.

F. eks for spekefat:
Spekeskinke 75 g, Fenalår 25 g, Salami 25 g, Morrpølse 25 g, 200 g Potetsalat.

Brukes spekematen i sammensatte retter eller som snacks, beregn 50 – 100 g pr person.

TILBEHØR

Serverer du spekefat, er det godt med flatbrød (tynne/tykke) eller grovbrød til. Tørkede og ferske fiken eller oliven smaker bra til spekemat.
Sett skåler eller glass med sauser og dressinger på bordet. Fra Bjerke får du Aioli, Sennepssaus , Hvitløk- og rømmedressing samt Bjerkedressing, som alle egner seg godt.
De fleste typer ost går godt til spekemat.

DRIKKE

Spekemat er ypperlig som snacks. Dyrekjøtt, fenalår og morrpølse fetter lite.
Tørr, musserende vin (Cava, Champagne) til spekemat om sommeren er herlig! Eplejuice med Farris 50/50 er et godt alternativ.
Rødvin er godt til ferskvarer og sammensatte spekeretter.
Til vinterselskap kan du servere øl og dram til. Vann er alltid godt til salt mat.

PYNT

Spekefat bør pyntes med grønt. Bruk salat, ruccola, kokte aspargesbønner eller kokt, grønn asparges på fatet.